Bulgur, kuskus, jáhly nebo tofu. To jsou ingredience dnes běžně dostupné v obchodech se zdravou výživou a čím dál víc také ve velkých supermarketech. Ukažme si, jak tyto bio produkty využít v kuchyni.

Tofu s mrkvovou rýží

Na recept budete potřebovat:

6 lžic sójové omáčky, 2 lžíce kari, 400 g tofu, 600 g mrkve, 4 lahůdkové cibulky, 2 červené feferonky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 600 g vařené dlouhozrnné rýže

Příprava:

Smíchejte sójovou omáčku a kari. Tofu pokrájejte na kostičky, vmíchejte do omáčky a nechejte krátce uležet.
Mezitím na jemno nastrouhejte mrkev. La­hůdkové cibulky očistěte, omyjte a pokrájejte na kolečka. Feferonky očistěte, omyjte a najem­no posekejte. Česnek posekejte také nadrobno.
Tofu nechtee okapat v sítu. V hluboké pánvi (wok) rozehře­jte olej a krátce na něm osmahněte feferonky a česnek. Přidejte tofu a za častého míchání krát­ce opečte. Přidejte rýži, krátce zahřejte. Vmíchejte mrkev a krátce vše poduste. Hotový pokrm osolte a vmíchejte cibulku.

Bulgur s kari kuřetem

Budete potřebovat:

30 g másla, 50 g kuřecích prsíček nakrájených na nudličky, sůl, mletý pepř, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, kari koření (šafrán), 150 g pšeničného bulguru, 400 ml vývaru, 400 g čerstvých nebo konzervovaných oloupaných nakrájených rajčat, 300 g květáku, 60 g rozinek, 100 g hrášku, 150 g bílého jogurtu

Příprava:

Kuřecí maso opékejte na másle asi 5 minut do mírného zhnědnutí. Vyberete na talíř, ochuťte solí a trochou pepře. Na zbylém másle na pánvi osmahněte cibuli a česnek, přidejte kari, bulgur, vývar, rajčata, květák, rozinky a pomalu přiveďte k varu. Pod pokličkou dusíte asi 15 minut, občas zamíchejte. Přidejte kuřecí maso, hrášek a opět přiveďte k varu. Pod pokličkou pak dusíte všechno ještě asi 10 minut. Podávejte s jablkovým kompotem.

Restované jáhly na žampionech

Budete potřebovat:

jáhly, žampiony, pórek, mrkev, sojovou omáčku (bio, tedy bez glutamátu), koření dle libosti

Příprava:

Jáhly opražte na kapce oleje a zalijte vařící vodou jedna ku třem. Povařte asi 10 minut.

Zároveň si na pánvičce připravte zeleninovou směs se žampiony. Na trošku másla s olejem vsypte žampiony, nakrájenou mrkev a pórek. Takto směs lehce osmahněte až do změknutí. Poté dochuťte sojovou omáčkou bez glutamátu, popřípadě kořením podle libosti (například trochou zázvoru, římského kmínu, pepře a špetkou třtinového cukru).

Kuskus s rajčatovou omáčkou

Na recept budete potřebovat:

200 g cibule, česnek, 4 bobkové listy, olivový olej, 1,5 kg rajčat, cukr, 10 hřebíčků, 1 skořici, 1 badyán, 1 lžičku kari, citrónovou kůru, mořskou sůl, pepř, cukr, snítku čerstvé bazalky, 200 g celozrnného kuskusu, 0,15 l zeleninového vývaru, citronovou šťávu, 1 menší lilek, 300 g cukety, mátu na zdobení

Příprava:

Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a bobkový list. Přidejte pokrájená rajčata, hřebíček, badyán, kari a lžíci cukru. Vařte půl hodiny. Směs můžete propasírovat a dochutit citrónovou šťávou a bazalkou.

Kuskus dejte do mísy a přidejte vývar, nechte 20 minut stát. Potom přidejte zbytek surovin a 40 minut za občasného jemného promíchání nechte odstát.

Lilek oloupejte a nakrájejte. S nakrájenou cuketou a cibulkou orestujte na olivovém oleji a dochuťte solí a pepřem. Do středu talíře dejte kuskus a okolo opečenou zeleninu s tomatovou omáčkou. Ozdobte mátou.