Myšlenka Fair Trade má původ přibližně v 60.letech minulého století, kdy Organizace spojených národů zahájila pomoc nazvanou „Trade not aid“. Zahájila tím zcela převratný způsob pomoci rozvojovým zemím. Namísto nárazových záchranných akcí přišel na řadu koncepční plán, který je konstruktivní a má zajisté budoucnost.

Alternativní způsob obchodu klade důraz na spravedlivou cenu. Pěstitelé mají po poctivé práci zaručený výdělek, který pokrývá jejich náklady na živobytí. Jsou zaručeny minimální prodejní ceny, které nemohou klesnout. Tzv. přímý obchod (bez prostředníka) je významným faktorem, který nesnižuje výkupní cenu.

Fair Trade zlepšuje pracovní i životní podmínky farmářů. Ti mohou za vydělané peníze projít školení, nakoupit lepší technologie, ale hlavně slušně uživí několikačlenné rodiny. Fair Trade samozřejmě nepovoluje dětskou práci.

Především ale Fair Trade zaručuje udržitelný rozvoj pěstitelství v rozvojových zemích. Jednorázová prvotní pomoc a impuls roztočí kolečka stroje, který může úspěšně fungovat sám a nadále se zlepšovat. Lidé nečekají na dary z bohatších zemí, ale mají sami zájem prosperovat a uplatňovat se v tržní ekonomice.

V neposlední řadě je Fair Trade koncepce šetrná i k životnímu prostředí, protože chemikálie jsou zakázány nejenom ze šetrnosti k přírodě, ale také ke zdraví samotných pěstitelů.

Mezi Fair Trade potraviny nejčastěji patří káva, kakao, čaj, čokoláda, třtinový cukr, rýže nebo různé druhy ovoce. Nejčastěji je seženete ve specializovaných obchodech, prodejnách s biopotravinami, ale začínají se objevovat ve větší míře i jako okrajové zboží v hypermarketech a obchodních řetězcích.   

Pokud Vám tedy není lhostejné, odkud nakupované potraviny nebo výrobky pocházejí, hledejte visačku Fair Trade. Budete mít jistotu, že potraviny nebyly vypěstovány za cenu práce v nelidských podmínkách.

Hana Blahoutová