Brokolice patří do tvarově rozmanité rodiny brukvovitých. Jejími nejbližšími příbuznými jsou květák, zelí, kapusta i řepka olejka. Byla vyšlechtěna na Apeninském poloostrově, chutnala už obyvatelům antického Říma a už tehdy si někteří lékaři povšimli jejího blahodárného vlivu na lidské zdraví. Brokolice je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B a beta-karoten. Z minerálů jsou hojně zastoupeny draslík, hořčík a železo. A samozřejmě vláknina. Není ani nutné dodávat, že příroda „namíchala“ všechny tyto a mnoho dalších látek, jejichž složení a mechanismy účinkování zatím ještě zdaleka neznáme, velmi vyváženě.

V posledních letech se brokolice stala předmětem pozornosti vědeckých pracovišť jako jedna z potravin, které pomáhají v prevenci proti rakovině. Přestože se touto chorobou zabývají po celém světě stovky odborných týmů, řadu základních otázek neumí dodnes zodpovědět. Shodnou se ale v tom, že rakovině je lepší předcházet, než s ní bojovat. A brokolice je ideálním pomocníkem. Zatím nejvíce se její síla osvědčila v prevenci proti rakovině prostaty. Několik studií potvrdilo, že u mužů, kteří konzumovali pravidelně brokolici, bylo riziko onemocnění nižší v řádech několika desítek procent; a pokud někteří z nich onemocněli, pak mnohem častěji méně zhoubnou formou rakoviny. Podobné výzkumy potvrdily protirakovinné účinky i u rakoviny plic (doporučuje se zvýšená konzumace i bývalým kuřákům), močových cest a lymfatické tkáně.

Vlastnostmi brokolice se zabývají i diabetologové, kteří si povšimli její schopnosti snižovat druhotné dopady cukrovky, zejména na oběhový systém. Zdůrazňují i její roli v prevenci diabetu.

Brokolice zlepšuje trávení a povzbuzuje látkovou výměnu, pomáhá při regeneraci sliznic. Vysoký obsah draslíku pozitivně ovlivňuje odvodňování organismu a snižuje krevní tlak. Výzkumy připisují brokolici schopnost hubit v těle některé škodlivé kmeny bakterií a vyzdvihují poměrně silné protisklerotické schopnosti.

Nejvyšší obsah účinných látek má temně zelená, případně lehce nafialovělá brokolice. Vyhněte se nákupu povadlých či dokonce nažloutlých nebo nahnědlých kousků. Nejšetrnější příprava brokolice je co nejkratší, ideálně v páře (znehodnotí se minimum cenných látek).

Vyzkoušejte

Brokolice obsahuje zajímavý poměr vitamínů, minerálů a dalších aktivních látek, které z ní činí jednu z nejlepších „protistresových“ zelenin. Vyzkoušejte v období zvýšeného stresu zařadit brokolici v různých podobách do svého jídelníčku klidně i třikrát týdně.

Zdroj: Dtest.cz