Dáte si také rádi doušek čisté vody. Jistě nejste sami. Počet lidí, kteří volí kohoutkovou vodu před balenou, naštěstí roste. Řada testů také odhalila, že balená voda obsahuje množství nebezpečných a nedovolených látek, některé z nich i toxické. Je tak tedy dobře, že lidé opět objevují kohoutkovou vodu. Ovšem pozor! Máte-li doma staré olověné potrubí, je možné, že s každým douškem polykáte i malé množství olova.

Pitná voda, která odtéká z úpraven do veřejné vodovodní sítě samozřejmě vyhovuje všem normám. Problém nastává právě v okamžiku, kdy se upravená voda dostane do veřejného potrubí. To je často i sto let staré. Největší problém pak způsobuje olověné potrubí. Naštěstí dnes řada měst, a to i díky výrazné finanční podpoře ze strany Evropské unie, přistupuje k výměně starých vodovodních trubek za nové. Úplně nejhorší jsou však koncové rozvody, tedy ty trubky, které rozvádí vodu po domě a vám domů. Ve velkých městech se řádově provádí tisíce kontrol pitné vody u koncového spotřebitele a řada ze vzorků kvalitativně nevyhovuje.

To i přesto, že voda v úpravně je hluboko pod hranicí norem. Často se liší kvalita vody i dům od domu. Je to dáno právě potrubím v domě. Ovšem zatímco do veřejných rozvodů vody se investovalo již mnoho peněz a další opravy a výměny se chystají v příštích letech, výměna potrubí přímo v domě je dosti zanedbávaný problém.

Nejedná se přitom jen o olovo. To sice představuje největší nebezpečí a to hlavně pro těhotné ženy a malé děti. Překročeny bývají i limity u některých mikroorganismů a železa. Zhoršuje se tak nejen zdravotní nezávadnost pitné vody, ale také její kvalita. Voda může zapáchat, případně může chutnat divně, často po železu.

Není však třeba ihned propadat panice a běžet do nejbližšího obchodu pro balenou vodu. Ostatně tím si ani moc nepomůžete. Stále platí, že voda ve vodovodní síti v České republice patří mezi nejkvalitnější v Evropě. Máme velmi přísné normy. Balená voda je navíc často z pochybných zdrojů a může také obsahovat nebezpečné látky. Často je také obsahuje. Nejrozumnější, co můžete udělat, je investovat do nových rozvodů vody a před každým natočením sklenice pitné vody nechat vodu z kohoutku trochu odtéct.

J. H.