Máte rádi bylinky? Dnes samozřejmě není problém čerstvé bylinky koupit v obchodě. Tedy v některých obchodech, ale proč si bylinky nevypěstovat sami. Je to přeci jen o něco levnější, je to skvělá relaxace a navíc vás bude hřát pocit z dobře odvedené práce. Chcete-li si udělat mátový čaj, či osvěžit nějaký pokrm, není lepšího řešení, než vyjít na zahrádku, nebo balkón a utrhnout si čerstvou rostlinku máty. Je to jednoduché. Stačí vám květináč, slunce, voda a hnojivo.

Výhodu sice mají zahrádkáři, ale ani lidé s balkónem, nebo pouze s okenními parapety si nemusejí zoufat. Základem je si dobře promyslet, kam bylinky umístit. Jistě není nejlepším řešením umístit bylinky na konec zahrady a při vaření běžet tam a zase zpátky. Takže nejlépe co nejblíže kuchyni.

Většina bylinek pochází ze středomoří a tak mají rády slunce a teplo. Tomu musíte přizpůsobit jejich umístění. Je jedno, jestli je zasadíte do květináčů, truhlíků, nebo si vytvoříte vlastní nádobu. Pěstovat bylinky v nádobách je však o něco výhodnější, než pěstování přímo v záhonku na zahrádce. Bylinky jsou totiž často velmi náročné na hospodaření s vodou. Do nádobky je potřeba umístit drenážní systém. To se na záhonku dělá obtížně. Nicméně řada lidí pěstuje bylinky bez drenáže a také rostou.

Před vysazením bylinek nasypeme do nádob trochu hrubšího materiálu, který bude sloužit jako drenáž. Na něj již dáme samotný substrát nebo zeminu, do které zasadíme bylinky. Zaléváme každý den tak, aby zemina byla stále vlahá. Jednou za čtrnáct dní je dobré bylinky trochu přihnojit. Nejlépe nějakým tekutým hnojivem, které se přidá do vody na zalévání. Samozřejmě chceme zdravé bylinky, takže použijeme ekologické hnojivo. Také nezapomeňte nádoby s bylinkami pravidelně otáčet, aby rostly hezky rovně.

J. H.