Až třetina potravin vyprodukovaných potravin skončí v koši. Nejvíce končí jídlo v popelnici ve vyspělých zemích. Pečivo, ovoce a zelenina se vyhazují nejčastěji.

V porovnání s evropským průměrem si Češi nevedou špatně. V koši u nás končí ročně 81 kg znehodnoceného jídla na osobu. Evropský průměr přitom je 123 kg na člověka. Nejnezodpovědnější je Severní Amerika, v té se vyhazuje neuvěřitelných 45% vyprodukovaného jídla. Důvodem jsou pravděpodobně obří porce, které si Američané dopřávají, a jen málokdo je schopen ho sníst. Oproti tomu v rozvopjových zemích se vyhodí maximálně pouhých 11 kg potravin ročně

Máte pocit, že potravinami plýtváte? Začněte od maličkostí.

Pečivo vyhazujte jen, když zplesniví. Snažte se kupovat ho jen tolik, kolik opravdu spotřebujete. Staré pečivo lze namlít do strouhanky něco lze darovat někomu, kdo chová domácí zvířata. Pokud není pečivo úplně ztvrdlé, lze rozpéct nebo použít při vaření do žemlovky, knedlíků či polévky.

Zkuste si vypěstovat něco sami, třeba jen na parapetu. Na vlastní kůži poznáte, že to budete vyhazovat jen s těžkým srdcem.

Když vám povadne zelenina, neznamená to, že musí hned putovat do koše. Tepelně ji zpracujte například do polévky.

Jak zacházíte s potravinami, abyste neplýtvali?

-MM-