Když stavíme dům nebo rekonstruujeme byt, jsou okna jednou z prvních věcí, na které myslíme. Špatně vybrané okno může výrazně zhoršit kvalitu vašeho života.

Chyba ve výběru okna vás může dlouho a upřímně mrzet, ať už jde o výrobek nedostatečně tepelně nebo zvukově izolující, špatně ovladatelný nebo propouštějící málo světla. Jak tedy této špatné volbě předejít? Přinášíme vám několik rad.

Nejsme tak bohatí…

Okna zkrátka mohou mít své mouchy, a proto je důležité věnovat jejich výběru velkou pozornost. Koneckonců, nová okna nekupujete každý den – je to dlouhodobá záležitost, do které se vyplatí investovat. V tomto případě platí úsloví ,,Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci.“ Laciné výrobky neoplývají kvalitou a mají kratší životnost, takže po čase opět nastane nevyhnutelná koupě nových oken. Jaká kritéria tedy musí splňovat dobré okno?

Dobře izolující okno – ušetřené peníze!

Pro správnou tepelnou izolaci je důležitý materiál oken a jeho vlastnosti. Závisí zde jak na okenním rámu, tak na ploše skla. Dvojité nebo trojité sklo je dnes již běžné. V podstatě platí, že čím větší vzduchová mezera je mezi skly, tím lépe okno tepelně izoluje. Obyčejný vzduch mezi jednotlivými skly někdy výrobci nahrazují také speciální směsí plynů, která unikání tepla z místnosti brání ještě lépe. Povrchovou úpravou skel se pak dá zvýšit nejenom jejich izolace, ale také bezpečnost. Ochranné a bezpečnostní fólie mohou snižovat míru hluku zvenku, eliminovat škodlivé UV záření nebo bránit roztříštění skla i při vhození kamene. Záleží na druhu fólie.

Dřevo je kvalitnější, plast levnější

Otázkou zůstává také, jaký materiál zvolit pro okenní rám. Dřevo má vynikající izolační vlastnosti a  pro milovníky přírodních materiálů je jasnou volbou. Pokud se pro něj rozhodnete, nechte si předložit certifikát potvrzující, že okno je vyrobeno z třívrstvého hranolu (takzvané eurookno). Nekvalitní a řádně nevysušené dřevo se po poměrně krátké době zkroutí. Plastová okna ale také mají své výhody: jsou odolnější, nepotřebují pravidelné ošetřování a jsou až o více než 50% lacinější. Do vlhkých místností jsou vhodnější dřevěná okna, protože dokonale těsnící plastová okna místnost hermeticky uzavřou, což může vést ke srážení vlhkosti a vzniku plísně.

Pryč s hlukem z ulice!

Kromě dostatečné tepelné izolace je důležitá také dobrá izolace zvuková. Zvlášť pokud bydlíte v blízkosti rušné silnice, železnice, letiště nebo v centru města, může mít zvýšený hluk dopad na vaše zdraví. Řešením může být silnější sklo nebo protihlukové okno plněné inertním plynem. Za metr čtvereční zaplatíte přibližně dva až dva a půl tisíce korun.

Světlo, prosím!

Sluneční světlo je pro náš psychický stav velmi důležité. Vezměte si tento jednoduchý příklad – dvě naprosto stejné místnosti, zařízené stejným nábytkem. Jedna je prosluněná teplými paprsky, druhá stinná, denní světlo případně nahrazuje umělý zdroj. Ve kterém z těchto dvou pokojů byste raději strávili několik hodin? Množství světla nezáleží jen na velikosti okenního otvoru a propustnosti skla, ale také na konstrukci okna. Optimální je taková konstrukce, která dovoluje prosklít co největší plochu a tím pádem nám vpustí do domu maximum slunečního svitu.

Střešní okna vyžadují velmi kvalitní sklo

Proměna půdy na útulný byt není jednoduchá. Jednou z nejdůležitějších věcí je výběr toho správného okna, které bude snadno ovladatelné, energeticky úsporné a vpustí do interiéru optimální množství světla. Rozmístění oken byste určitě měli konzultovat se stavebním architektem. Platí pravidlo, že střešní okna by měla odpovídat alespoň desetině plochy podlahy v místnosti. Pokud chcete rekonstruovat starý dům, je možné, že budete závislí na posudku památkářů. Jestliže nepovolí více oken a světelné podmínky nebudou vyhovovat hygienickým předpisům, je lepší od vestavby půdního bytu upustit. Standardní dvojsklo určené pro výrobu střešních oken je tři milimetry silné a  má devítimilimetrovou mezeru, vyplněnou izolačním plynem, můžete si ale pořídit ještě kvalitnější, tepelně úspornější, ale také dražší okna.