Udržitelnost, téma, které je čím dál palčivější. Lidí, plastu, aut, spotřebičů a jiných vymožeností je čím dál více a kdo ví, kolik toho ještě naše planeta vydrží.

Téma udržitelného rozvoje není v žádném případě novinkou.

Snad nejznámější definice trvale udržitelného rozvoje pochází ze zprávy Naše společná budoucnost vydala Světová komise pro životní prostředí a rozvoj OSN již v roce 1987 a zní takto „Trvale udržitelný rozvoj je takovým rozvojem, který naplňuje potřeby přítomných generací, aniž by ohrozil schopnost budoucích generací naplňovat potřeby své.“

Koncept udržitelnosti je mnohem širší než ochrana životního prostředí. Nikdo nejsme ekohrdinové a upřímně řečeno, pokud nepatříte mezi ty, kdo si ekologii a ekologický způsob života zaryl pod kůži a je mu zcela vlastní, je ekologické smýšlení zpočátku poměrně nejen časově náročné.

Ale pokud vám budoucnost na Zemi není úplně lhostejná, možná čas od času přemýšlíte, co udržitelného můžeme v běžném životě udělat. Je lepší ale dělat alespoň něco než nic. Vlastní tašku si s sebou již běžně s sebou na nákupy jistě nosíte, pojďme si ale ukázat, co dalšího pro udržitelnost planety můžete udělat.

Vše si noste s sebou. Nachystejte si dopředu hrníčky, krabičky a lahve, do kterých si nachystáte vše, co budete přes den mimo domov konzumovat. Díky tomu, že si vše nachystáte, budete vědět přesně, co jíte, můžete se stravovat zdravě a především nebudete plýtvat zbytečnými obalovými materiály.

Při vaření neplýtvejte. Zamyslete se, kolik surovin, energie či skleníkových plynů stojí vaše jídlo. Než se dostanou potravi­ny na stůl, stojí za nimi změna využití půdy, hnojiva, zemědělské stroje, výroba, doprava, prodej, balení. Až budete sestavovat nákupní seznam, myslete na to. A co tedy kupovat? Potraviny s minimem zbytečných stop na životním prostředí jsou především ty lokální a sezónní. Kořenová zelenina, jablka, vlašské ořechy apod. Zároveň je dobré se zamyslet na naší konzumaci masa. Opravdu ho potřebujeme každý den? Pokud jste každodenním konzumentem masa, zkuste ho jednou týdně nahradit třeba luštěninami…

Vyrazte do práce bez auta. Samozřejmě ne vždy je to možné. Pokud to jen trochu jde, jděte pěšky, jeďte na kole nebo alespoň využijte hromadné dopravy. Byť to třeba bude znamenat, že se cesta protáhne nebo že si s sebou budete muset vzít oblečení na převlečení.

Nenakupujte. Zkuste to. Den či dva bez nákupu lze zvládnout. Podívejte se, co lednice a mrazák nabízí. Třeba budete překvapeni a ještě si uvolníte místo. A pozor počítají se i online nákupy.

Šetřete energiemi a zdroji. Jistě, slezli jsme ze stromů, a tak si naštěstí můžeme zatopit, když je nám zima a můžeme se pravidelně mýt. Ale vždy je prostor pro úsporu. Pro začátek stačí se alespoň zamyslet. Jak dlouho se sprchujete? Zvládnete to do tří minut? Kolika litry splachujete toaletu? Nestačilo by méně? Nesvítíte zbytečně? Opravdu potřebujete mít zapnutý notebook a televizi současně?  Odvzdušněte topení a regulujte teplotu. Je zdravější topit na méně stupňů a spíše se přiobléknout, než topit na více stupňů a chodit bez ponožek a v tílku. Poohlédněte se po nabídkách, díky nimž můžete odebírat energii z obnovitelných zdrojů. Dobře je ale prostudujte.

Nevyhazujte, opravujte. Rozbil se vám spotřebič a vy už hledáte nový? Pokuste se věc nejdřív opravit. Pokud to doma sami nezvládnete, poptejte se známých nebo v nedalekém servisu, zda by to nezvládli lacině opravit.

Dejte věcem další šanci. Máte tendenci vyhazovat vše, co již nepotřebujete? To co již nepotřebujete nebo byste jinak vyhodili, zkuste nabídnout dál. Poohlédněte se po baza­rech, sekáčích, swapech nebo výměnných soused­ských akcích ve svém okolí.

A jak to máte vy? Snažíte se žít udržitelně?

-MM-
foto: pexels