Tisíce let staré čínské umění dovedlo k dokonalosti miniaturizaci dřevin a dokáže vykouzlit dokonalou iluzi divoké přírody. Dopřejte si kus této divoké krásy přímo doma v obýváku!

Domů nebo ven?

V případě opravdových bonsají jde o skutečné miniaturizované stromky, které tvoří každoroční pravidelné přírůstky, a proto je třeba je pravidelně a systematicky prořezávat. Velice pracně a pomalu (tvarováním, redukcí kořenů a drátováním) vzniká drobný stromek. Číňané toto umění zdokonalovali několik tisíc let, od nich jej převzali i Japonci, kteří založili celé bonsajské školy a styly. Původně se pěstovaly bonsaje jen venku a i dnes mohou tvořit ozdobu vaší zahrádky, balkonu či terasy. Postupem času se však přestěhovaly i do interiérů a vnesly do nich nevšední atmosféru. Pěstěná půvabná bonsaj se může stát šperkem vašeho domova.

Vhodné dřeviny

Vhodnými dřevinami, ze kterých lze vypěstovat bonsaj, jsou například zimostráz harlandův či malolistý, čínský pepř, australská třešeň, čajovník fuki, smokvoně – fíkusy, stálezelený jasan, malpigie, pomerančový jasmín, nebeský bambus, pistácie, nohoplod, sagerecie čajová, serisa smrdutá či čínský jilm. Pěknou bonsaj lze vypěstovat i z méně exotický druhů dřevin. Měli byste mít však při výběru na mysli, budete-li ji pěstovat doma, nebo venku. Třeba na zahrádky se hodí takové smrky, borovice, olše, duby, některé druhy javorů, břízy, babyky, lípy, habry nebo buky. Do interiéru zase například fíkus benjamina, rozmarýn, myrta, granátové jablko, muškát, ibišek, různé citrusy, fuchsie, bambus apod.

Správný výběr

Líbí se vám malé bonsaje, ale do jejich pěstování si ani se sebelepší příručkou netroufnete? Navštivte nějaké zahradnictví nebo rovnou specializované bonsaj centrum. Zde si jistě vyberete a určitě vám i poradí, jak o svůj miniaturní stromeček co nejdokonaleji pečovat.

Abyste nevybírali úplně naslepo, máme pro vás pár základních rad, kterými se při výběru můžete řídit:

  • velikost bonsaje se může pohybovat od několika centimetrů až do jednoho metru
  • o stáří rostliny vypovídají její kořeny a jejich velikost; u kmene by se měly pravidelně větvit a být co nejmohutnější
  • kmen by neměl být poškozen (ani drátkem na tvarování) a poměr kmene a koruny by měl být zhruba 2:3
  • kmen může být vzpřímený, ale i různě pokroucený; jeho tloušťka by měla úměrně odpovídat (vzhledem k miniaturizaci) síle kmene velké dřeviny
  • první větve by měly vyrůstat zhruba v třetině výšky rostliny, umístění větví a jejich – uspořádání (pravidelné či nepravidelné) záleží na úpravě stromku; pravidelné zaštipování a zpětný řez docílí rozvětvení bonsaje; (při koupi bonsají a před začátkem jejich pěstování si jistě prostudujte odbornou literaturu nebo se poraďte s odborníkem)
  • pořádně si prohlédněte listy kupovaného stromku – pozor na rezavé skvrny, uschlé nebo zvadlé lupeny či škůdce schované pod nimi.

Pěstujeme bonsaje!

Většina bonsají má ráda dostatek světla, ale ne přímého, spíše jasného a rozptýleného. Vyžadují pravidelné zalévání a rosení. Pokojovým bonsajím většinou stačí vydatná zálivka dvakrát týdně. V panelákovém bytě (kde bývá vlhký vzduch) můžeme zajistit dostatečnou vlhkost táckem s kamínky či keramzitem, který naplníme vodou a na ně bonsaje postavíme. Alespoň jednou za čtrnáct dní stromečky přihnojujeme. Venkovní rostliny přes chladné období zazimujeme na světlém, ale chladném místě (třeba ve skleníku či sklepě, kam jde dostatek světla). Pro domácí bonsaje platí – exotické (tropické) typy chtějí stálou teplotu (zhruba 20°C), domácí (subtropické) druhy v zimě vyžadují chladnější teplotu (tak 10-15°C). Pěstování bonsají je náročné, ale v jejich kráse se nám vynaložená námaha stokrát vrátí.

 

Martina Mlsná