Strojení vánočního stromku se u nás stalo obvyklé teprve od poloviny 19. století. Za tu dobu u nás ale tahle tradice natolik zakořenila, že už si Vánoce bez stromečku ani nedovedeme představit. Kromě klasických vánočních stromků si můžeme vyrobit celou řadu vlastních netradičních vánočních stromků – společným jmenovatelem je použití přírodních materiálů a vlastní fantazie.

Vypichovaný vánoční stromek

Z mechu nebo aranžovací hmoty se vytvaruje základ vánočního stromku kuželovitého tvaru o výšce 30 – 40 cm a pro větší pevnost se obalí drátěným pletivem. Poté se připevní na dřevěnou podložku nebo misku. Odspodu se hmota vypichuje drobnými větvičkami chvojí nebo větvičkami stálezelených rostlin či chvojí. Stromek se zdobí buď přírodními materiály (oříšky, šišky, bukvice, jablka apod.) nebo i skleněnými koulemi.

Lepený stromek z listů

Tato menší dekorace je vhodná zejména na okenní parapet, skříňku nebo jako ozdoba vánočního stolu. Na kuželovou polystyrénovou podložku o výšce 20 – 40 cm se dokola kladou a lepí směrem odspodu řady listů stálezelených dřevin tak, aby následující řada vždy překrývala řadu pod ní. Jako varianta může být uplatněna i technika skobičkování s použitím jehličnatých chvojek.

Uměle sestavovaný vázaný vánoční stromek

Uměle sestavovaný vánoční stromek má svým vzhledem co nejvěrněji napodobovat živý vánoční stromek. Na uměle sestavovaný vánoční stromek je třeba chvojí z jehličin a hůlka imitující střed kmene. Tato hůlka se upevní do stojanu nebo květináče naplněného zeminou a navazují se na ni přesleny větví jehličnanů o 4-5 patrech. Horní konec hůlky se seřízne šikmým řezem a naváže se na něj špička z živého stromku a pod ní se připevní první přeslen z chvojí. Takto se postupuje až dolů, chvojím je rovněž zakryt kmínek – hůlka.  Dále se vytvořený stromek zdobí rozmanitými ozdobami dle použití.

Stromek pro ptáky

Netradičním dílem je vánoční strom pro ptáky, kterým se může stát kterýkoliv strom v zahradě. Vhodné jsou především v blízkosti oken pro snadnější pozorování ptáčků. Ozdoby jsou z jeřabin, oříšků, rozinek, řetězy z mrkve, půlené kokosové skořápky nebo koule z loje. Šišky, ořechové skořápky nebo dřevěné špalíčky se naplní směsí tuku, slunečnicových semen nebo zrní. Ideálně je závěrečnou dekorací takového stromku čerstvý sníh.

R. K.