Bílý cukr vyrábějící se z cukrové řepy patří mezi nejpoužívanější sladidlo u nás. Cukrová řepa se v Evropě začala pro cukr zpracovávat přibližně v 18.století a její produkt velice rychle nabýval na oblibě, byl považován za luxusní zboží. Dnes už se na rafinaci díváme jinak.

Rafinovaný cukr prochází složitým zpracováním, během kterého se hmota z cukrové řepy rozpouští a znovu krystalizuje, až vznikne naprosto běloskvoucí prášek. Rafinací však přijde o veškeré živiny, které obsahoval a namísto, aby tělu po konzumaci vitaminy a minerály dodával, spotřebuje organismus své vlastní zásoby na jeho rozklad a strávení.

Konzumací rafinovaného cukru získáme sice takzvanou „rychlou“ energii, ale daleko víc našemu tělu uškodí než pomůže. Dlouhodobá konzumace bílého cukru ochuzuje tělo o důležité prvky a vitaminy, oslabuje obranyschopnost, mění metabolismus cholesterolu, zhoršuje funkci smyslových orgánů a to je jen krátký výčet jejího negativního působení.

Již samo o sobě denně konzumujeme velké množství skrytého rafinovaného cukru. To znamená v pečivu, sladkém pití, slazených mléčných výrobcích atd. Proto nejeden poradce pro zdravou výživu doporučuje nahradit alespoň část denního přijmu cukru jinými sladidly.

Nejblíže k rafinovanému cukru má asi hnědý cukr. Přírodní třtinový cukr, který naleznete v regálech obchodů hned vedle bílého. Tento cukr není ochuzen o draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor a celou skupinu vitaminu B. Při nákupu hnědého třtinového cukru  jenom pozor na původ cukru, aby se vám nestalo, že koupíte rafinovaný cukru pouze obarvený nahnědo. I takový se prodává.

Melasa, někdy nazývaná černý zázrak, je také alternativou pro ty, kteří rádi sladí. Jedná se o cukrový sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při zpracování cukrové třtiny a obsahuje vysoký podíl stopových prvků a bílkovin. Má velmi výraznou, typickou chuť.

Velmi přírodním sladidlem je zajisté med. Krom obsahu minerálních látek, stopových prvků a vitaminů je zdravý také především pro své antibakteriální účinky. Med obsahuje přírodní antioxidanty, které pomáhají předcházet některým nemocem (např. rakovině střev nebo snižuje cholesterol).

Hana Blahoutová