Ať už tlouštíci nebo lidé s normální váhou, všichni prý pijeme málo mléka.

To se snaží změnit kampaň Ministerstva zemědělství a Agrární komory ČR podporovaná Evropskou unií.

Podle dietologů za nižší spotřebu mléka mohou také fámy, které o mléčných výrobcích kolují.

Vyvracíme proto alespoň ty nejznámější.

Vypijete-li víc jak litr mléka denně, způsobí vám to žaludeční problémy.

Naopak. Denně byste měli vypít téměř litr mléka, nebo nakombinovat mléčné výrobky – např. 350 ml mléka, 250 ml kefíru a 150 g jogurtu.

Mléko zahleňuje.

Žádná ze studií něco takového neprokázala. Je to jen subjektivní pocit člověka způsobený vyšším obsahem tuku.

Mléko by se nemělo vařit.

Převařené mléko není ani nebezpečné ani neztrácí živiny. Vařením mléka například na kakao mu vitamíny neubývají. Obsah vitaminu je nižší jen v pasterizovaném mléce.

Mléko a mléčné výrobky nejsou vhodné při dietě a pro těhotné.

Mléko je zdroj dobře stavitelných bílkovin, které jsou důležitou součástí stravy u těhotných žen. Bílkoviny najdete i v jiných potravinách, jako například v mase, tam se ale na rozdíl od mléka skrývá také velké množství tuku, které je třeba při dietě omezit.

Cholesterol v mléce je nebezpečný pro dětský organismus.

Naopak. Dětský organismus je jediný, který si může větší přísun cholesterolu dovolit. To platí pro děti do dvou let. Pak byste od plnotučného měli přejít k mléku polotučnému, určitě ho ale nevynechávejte.

K čemu je dobré?

  • Je důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek.
  • Zlepšuje funkci štítné žlázy (díky obsahu jódu).
  • Je prevencí osteoporózy, dobré pro správný vývoj kostry (díky vyváženému obsahu vápníku a fosforu).
  • Zlepšuje proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů (díky obsahu železa).
  • Podporuje správný růst a aktivitu prospěšných bakterií, zkvalitňuje složení mikroflóry zažívacího ústrojí (laktóza je přirozené prebiotikum).
  • Je součást redukčního programu (má vysoký obsah dobře zpracovatelných bílkovin, síra zase detoxikuje organismus).