V prvním článku jsme si představili nejznámější vitamíny rozpustné ve vodě – Vitamín C a vitamíny B komplexu (B1 – Thiamin, B2 – Riboflavin, B3 – Niacin, B5 – Kyselina pantotenová, B6 – Pyridoxin a B12). Do této skupiny patří ještě další vitamíny, které jsou však známější pod druhým názvem – Biotin (B7) a Kyselina listová (B9).

Biotin (Vitamín B7, známý též jako Vitamín H) pomáhá při cukrovce a ekzémech, výbornými zdroji jsou oříšky – burské, lískové nebo vlašské, arašídové máslo, mandle a vaječný žloutek.

Kyselina listová (Vitamín B9, často se užívá i název Folát) snižuje riziko srdečních onemocnění a chudokrevnosti, bohatě se vyskytuje v hlávkovém salátu, špenátu, brokolici, fazolích a hrachu, ale i v avokádu nebo burských oříšcích.

Do B komplexu je nově řazena i Kyselina pangamová (B15), působící pozitivně na játra, zažívání a imunitní systém, nalezneme ji v kvasnicích, hnědé rýži, dýňových a sezamových semínkách.

Druhou skupinu vitamínů tvoří vitamíny rozpustné v tucích. Díky tomu, že se rozpouštějí v tucích, zůstávají v těle dlouhou dobu a není potřeba jejich denní příjem ve zvýšeném množství.

Vitamín A (Retinol) se stará o zdravou pleť a podporuje imunitní systém, nalezneme ho mimo jiné v másle, vaječném žloutku nebo plnotučném mléce.

Vitamín D je důležitý pro naše kosti a pomáhá i v léčbě lupénky, mimo slunce dopadajícího na pokožku, nám jeho příjem zabezpečí máslo, vejce, plnotučné mléko nebo sýry.

Vitamín E působí proti rakovině a srdečním onemocněním, obsažen je v slunečnicovém oleji i semenech, lískových oříšcích, mandlích, avokádu nebo špenátu.

Vitamín K pečuje o pevnost kostí a mírní nevolnost, ukryt je v brokolici, kapustě, jogurtu nebo vaječném žloutku.

K vitamínům rozpustným v tucích bývá překvapivě řazen i vitamín z komplexu B vitamínů – Kyselina lipoová (B13). Jedná se o silný antioxidant, pomáhá i při léčbě cukrovky, nalezneme ho v bramborech a ovoci.

Autor: Žaneta Pixová