Podzim je roční období, kdy se řadě lidí prokazatelně zhoršuje nálada a někteří upadají dokonce i do depresí. Jak s tímto problémem bojovat? Zvedněte si náladu zdravým jídlem! To je hlavní myšlenka teorie, která říká, že některé potraviny nebo přesněji řečeno nutriční látky mají vliv na naše duševní a fyzické rozpoložení. Zde jsou některé příklady takových životabudičů.

Vitamín C - je nejvhodnější, pokud se chcete zrelaxovat, protože je známo, že vitamín C snižuje stresový hormon kortizol. Mezi plody s vysokým obsahem vitamínu C patří černý rybíz, jahody, kiwi, pomeranč, grapefruit, mango nebo papája. Ze zeleniny obsahuje největší množství vitamínu C zelí, brokolice, paprika nebo pórek.

Je třeba poznamenat, že pokud si budete chtít opravdu odpočinout, je nutné se vyvarovat všech kofeinových produktů, které jen zvyšují hladinu kortizolu a adrenalinu.

Hořčík – pokud je vaše psychická nepohoda způsobena napětím ve svalech, měli byste konzumovat potraviny s vysokým obsahem hořčíku. Mezi takové potraviny patří mořské plody, tmavě zelená listová zelenina, ořechy a celozrnné výrobky.

Omega 3 kyseliny – potraviny bohaté na omega-3 mastné kyselin mají zklidňující účinek.  Nejvíce těchto kyselin je obsaženo v rybách jako losos, sledě nebo tuňák.  Bohaté na omega 3 kyseliny jsou také ořechy a lněné semínko.  Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví všech membrán nervových buněk.

Železo – dodává organismu pocit energie. Železo je totiž minerál, který napomáhá přívodu kyslíku do všech buněk v těle. Železo lze nalézt především v mase, čočce, špenátu nebo rybách. Zvýšený příjem železa je vhodný zejména pro sportovce a těhotné ženy.

Vitamín D – má přímou souvislost s lidskou náladou, protože ho naše tělo produkuje díky slunečnímu záření. V případě nedostatku slunečního svitu ho můžeme doplnit jídlem – játra (nejlépe tresčí), máslo, vaječný žloutek, rybí tuk, mléko nebo obilniny.

Zvednout náladu si lze také konzumací kvalitní hořké čokolády. Čím vyšší procento kakaa, tím lépe, protože některé chemické látky obsažené v kakaových bobech zvyšují úroveň serotoninu (hormon štěstí) v těle.

R. K.