Víte, že při práci v kuchyni trávíme až 60 % u dřezu? Proto stejně pečlivě, jako vybíráme nábytek a elektrospotřebiče bychom měli postupovat při výběru vhodného dřezu.

Dřez slouží nejen k umývání nádobí, ale i čištění a přípravě potravin. Proto je důležité zvolit správnou velikost. Budeme v něm denně umývat nádobí, nebo má sloužit jen k oplachování zeleniny a dalších potravin? Ale ať se rozhodneme pro větší či menší, zvažujeme i další parametry, jako je například hloubka. Abychom neměli postříkanou linku i podlahu pod ní, měla by být 19 – 25 centimetrů.

Přepad zabrání vytopení

Každý lepší dřez by měl být vybaven přepadem, který plní bezpečnostní funkci a zároveň slouží jako malé umyvadélko. Moderní dřez by také měl mít standardní 3,5 (cca 9 cm) palcové odtoky se sítkovým uzávěrem, na které lze případně v budoucnu připojit drtič kuchyňských odpadků.

Mycí centrum

Pokud nás nesvazují stísněné prostorové podmínky nebo pokud pořizujeme zcela novou kuchyň je ideální počítat s dostatečným místem pro multifunkční mycí centrum.

Dřez do roviny s pracovní deskou představuje ucelený blok v absolutní rovině a bez rušivých přechodů. Údržba je jednoduchá. Kuchyňské nečistoty a vodu prostě setřeme přímo do dřezu. Díky tomu, že v bloku nejsou a spáry a štěrbiny, ve kterých by se mohly držet, je perfektní hygiena mycího centra zajištěna. Kromě atraktivního vzhledu získáme i větší pracovní plochu.

Dřezy pod pracovní desku nezmenšují svým okrajem pracovní plochu a z desky se opět snadno stírají nečistoty. Dají se ideálně kombinovat s pracovní deskou z kompozitních materiálů.

V lince pod dřezem lze umístit systém pro třídění kuchyňského odpadu. Praktický plnovýsuv umožňuje snadnou manipulaci s modulem.

Vybíráme materiál

Nové materiály, zpracované moderní technologií jsou designově krásné, praktické a také jejich údržba a čištění jsou poměrně jednoduché. Z nabídky si vyberou příznivci strohé kovové krásy i zastánci keramiky, ale i ti, kdo obdivují umělé materiály.

Nerezovou ocel lze snadno udržovat v dokonalé čistotě, je ale choulostivá na škrábance. Při pořizování nerezového dřezu je důležitým hlediskem tloušťka plechu, která by měla být 0,9 až 1 mm, výjimečně může být plech i silnější. Pokud plech pod tlakem pruží, je to neklamná známka toho, že není dostatečně silný. Velmi oblíbené jsou nelesklé profilované nerezy, které si časem zachovávají stabilnější vzhled. Jsou však dražší a jejich údržba složitější.

Umělý kámen je kompozitní materiál, tvořený směsí krystalického křemene, keramického barviva a akrylátového pojiva. Pyšní se vysokou tvrdostí, je odolný proti poškrábání, chemikáliím a teplotám do 240 °C. Složení by mělo být v poměru minimálně 70 % kameniva, 15 % akrylátu a 5 – 10 % keramických barviv.

Kuchyňská studia nabízejí klientům i půvabné keramické dřezy. Jsou vypalované, opatřené speciální glazurou, která je velmi tvrdá a odolná proti otěru i nárazům. Je ale třeba se k nim chovat trochu ohleduplně – například nešoupat po jejich povrchu předměty s ostrými hranami. Pád těžkého předmětu z větší výšky je může v některých případech i poškodit, proto musíme být opatrní.

Jak tedy vybrat správný dřez?

  • Do velké kuchyně vybíráme dřez na skříňku aspoň 60 cm širokou
  • Pokud manipulujeme u dřezu často se zeleninou, vybereme typ s druhou výlevkou, doplněný krájecí deskou
  • Pro třídění odpadků zvolíme speciální modul a dřez vybavený víčkem, po jehož odklopení padají odpadky šachtou rovnou do koše
  • Skříňky pod rohovým dřezem by pro snadnější manipulaci měly být opatřeny otočným karuselem
  • Dřez vybíráme hluboký 19 – 25 centimetrů, jen tak nebude voda stříkat na podlahu a kuchyňskou linku
  • Přepad zabrání, abychom vytopili sousedy
  • Moderní dřez by měl mít standardní 3,5 (cca 9 cm) palcové odtoky se sítkovým uzávěrem, na které lze případně připojit drtič kuchyňských odpadků