Ekologický institut Veronika před nedávnem zprovoznil nový web, který vám usnadní orientaci mezi regály v obchodních domech. Hlavním cílem webu www.umenivybirat.cz je podpořit a usnadnit ekologické a šetrné nakupování. Web vám poradí jak ekologicky nakupovat oblečení, prostředky na úklid, kosmetiku, potraviny, elektroniku, hračky a potřeby pro děti, nábytek.

K webu rovněž patří i kniha, která se jmenuje Umění vybírat. Ta slouží jako doplněk k webové aplikaci. Kniha i web jsou zaměřeny zejména na mladé lidi, kteří jsou ekologickým záležitostem nejvíce nakloněny. Jedná se o v České republice unikátní projekt, díky kterému se spotřebitelé dozvědí nejen jak při nákupu ušetřit peníze, ale hlavně jak ušetřit životní prostředí.

Dozvíte se tak například na co si dát pozor při koupi nového mobilního telefonu. Webový portál vám říká, že byste měli věnovat složení mobilního telefonu. Na jeho výrobu je totiž třeba použít velké množství surovin, včetně některých vzácných prvků. To samozřejmě velmi zatěžuje životní prostředí, zejména v rozvojových zemích, kde tato těžba probíhá.

Dále se dozvíte, kolik surovin je možné z mobilu získat pomocí recyklace, můžete se podívat na žebříček nejekologičtějších výrobců mobilních telefonů a jiných zařízení. Nakonec budete upozorněni, že byste se také měli zaměřit na místo výroby mobilního telefonu. Některé státy totiž využívají například dětské práce. Stejné, nebo podobné informace se dozvíte i v ostatních kategoriích. Přeji vám tedy úspěšný nákup.

J. H.