Svátky jsou spojeny nejen s tradiční atmosférou a setkáními, ale i s množstvím tašek, které je obvykle třeba dopravit domů – ať již napěchované vánočními dobrotami nebo dárky pro blízké.

Stoupá i spotřeba sáčků na potraviny, například ve spojitosti s vzájemnou výměnou cukroví či zabalením něčeho na cestu po vánočních a novoročních dýcháncích.

To, že posléze běžné igelitky a sáčky vytvoří tuny nerozložitelného odpadu, který zatěžuje přírodu, je známá věc. Nicméně ve většině obchodů a supermarketů mohou už zákazníci sáhnout po taškách či sáčcích, jež vypadají na první pohled sice stejně jako ty běžné, ale na rozdíl od nich jsou plně rozložitelné a vhodné třeba i na kompost.

Zapátráme-li na internetu po tajemství výroby těchto tašek, zjistíme, že se většina vyrábí ze škrobů – obvykle z kukuřičného škrobu, setkáme se ale i s taškami z bramborového nebo také rýžového škrobu.

Převážná většina výrobků splňuje normy pro kompostování, takže můžeme již nepotřebné tašky či sáčky umístit na kompost spolu s dalším domovním a zahradním kompostovatelným odpadem. Zde se do několika měsíců rozloží jako ostatní odpady na vodu, oxid uhličitý a biomasu.

I když se jedná o výrobek poměrně nedávný, malého výběru se bát nemusíme. Od známých tašek s uchy v různých provedeních, přes tašky s průhmatem, po rozměrově pestré fólie a sáčky. Výrobky jsou k dostání podobně jako jejich tradiční protějšky ve více velikostech, od mini až po velké nákupní tašky nebo maxi potravinové sáčky. Možný je i barevný potisk.

Jedná se o materiál vhodný pro přímý styk s potravinami, který na rozdíl od některých běžných igelitek neobsahuje ropné příměsi. Takže, kdo si plánuje dát jako novoroční předsevzetí, že bude sebe i přírodu víc hýčkat, může si udělat generálku už o svátcích.

Autor: Žaneta Pixová